CONFINAMENT: CULPA vs RESPONSABILITAT

CONFINAMENT: CULPA vs RESPONSABILITAT

Davant situacions que no ens agraden, automàticament tendim a buscar culpables: qui té la culpa de tot això? Els xinesos del mercat, els xinesos dels laboratoris, els EEUU, el president d’Espanya, el ministre de Sanitat, el veí­ imprudent… És molt fàcil culpar als altres.

I també culpar-se un mateix: per culpa meva els companys de feina podien haver contret el virus, per culpa d’una decisió anterior ara hi ha en perill la meva feina o famí­lia,  etc.

Però la culpa no ens ajuda a res positiu. La culpa ens fa sentir ràbia o por, i són emocions incompatibles amb un funcionament òptim del nostre sistema immunològic.

El que sí­ ens ajuda és la responsabilitat. Quan culpem atorguem el poder als altres, i quan ens responsabilitzem ens fem càrrec del nostre poder. Tenim la llibertat de decidir i fer, i si tenim en compte el nostre marc d’acció, veurem que podem fer moltes coses des de la nostra responsabilitat. I si tots ho apliquem al nostre dia a dia, a la nostra feina, a la cura de nosaltres mateixos i a les relacions amb els altres, tots en sortirem guanyant, un mateix el primer.